Centrum Sztuki Piekarnia

Centrum Sztuki Piekarnia

Kategoria
MIESZKANIOWE, UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ
Lokalizacja
Księcia Witolda 62-68
WROCŁAW
Powierzchnia użytkowa
3 995 m2
Status
w realizacji
Data realizacji
2016-2019
Zespół projektowy
Dorota Jarodzka-Śródka
Kazimierz Śródka
Renata Jarodzka
Jan Mucha
Teresa Mucha
Ewa Dziurzyńska
Ewa Patas-Trojan
Natalia Szuba-Michoń

Centrum Sztuki Piekarnia

Inspirują nas takie wyzwania – przywracanie mieszkańcom wyjątkowych miejsc, które stają się nowymi, kulturalnymi landamarkami na mapie miasta. Tam, gdzie kiedyś wypiekano chleb, dziś spotykają się różne dziedziny sztuki.

Od garnizonowej piekarni do kuźni kultury

Budynek piekarni garnizonowej powstał w latach 1900-1901. Wpisany do rejestru zabytków, dziś – po przebudowie i rozbudowie – nabiera blasku. To obiekt multifunkcjonalny. Oprócz Instytutu Grotowskiego mieści pracownię artystyczną malarki Renaty Micherda-Jarodzkiej, biura i lokale mieszkalne oraz nowoczesne studio filmowe Camera Nera.

Centrum Sztuki Piekarnia

Zaangażowaliśmy specjalistów i projektantów różnych dziedzin – projektantów wnętrz, akustyka, rzeczoznawcę do spraw przeciwpożarowych, dendrologa, projektantów branżowych, specjalistę oświetleniowca, architekta zieleni i oczywiście archeologa.

Teresa Mucha
architekt pracująca przy projekcie Centrum Sztuki Piekarnia

Nowoczesny charakter, zabytkowa forma

Nowoczesny charakter budynku współgra ze starą bryłą, a obudowa klatki schodowej w formie szklanego, przejrzystego prostopadłościanu stanowi tło do ekspozycji starych ceglanych elewacji. Celem rozwiązań projektowych było przywrócenie i podkreślenie głównych cech kompozycyjnych zabytkowego obiektu, z dwoma charakterystycznymi kominami usytuowanymi od strony południowej.

Sztuka w nowej odsłonie

Unikatowa scena dla festiwali teatralnych w zarządzie kuratorskim Instytutu im. J. Grotowskiego to przestrzeń, która mieści scenę i widownię dla 300 osób. To nowoczesny i mobilny teatr, w którym widz staje się uczestnikiem spektaklu już od samego wejścia. Scena, widownia i wejście mogą za każdym razem znajdować się w innym miejscu – króluje tu elastyczność. Przestrzeń można zaaranżować w zależności od potrzeb – jako jedną dużą salę lub trzy małe.