Nowe Żerniki
Spirala Czasu

Nowe Żerniki
Spirala Czasu

Kategoria
MIESZKANIOWE
Lokalizacja
Tadeusza Brzozy 22
Wrocław
Powierzchnia użytkowa
4 179 m2
Status
zrealizowane
Data realizacji
2015 - 2017
Zespół projektowy
Dorota Jarodzka-Śródka
Kazimierz Śródka
Wojciech Krassowski
Tadeusz Szukała
Andrzej Hubka
Sławomir Żak
Nagrody
I Nagroda w konkursie Dolnośląska Budowa Roku 2017-2018 PZITB w kategorii: Budownictwo mieszkalniowe, 2018

Nowe Żerniki
Spirala Czasu

Spirala Czasu – eksperymentalny, współczesny kwartał miejski to nasz wkład w budowę modelowego osiedla Nowe Żerniki. Projekt całego kompleksu mieszkaniowego tworzonego pod znakiem współpracy najlepszych wrocławskich projektantów to architektoniczna wizytówka Wrocławia – Europejskiej Stolicy Kultury 2016.

Łączymy pokolenia

Nazwa inwestycji odnosi się do idei łączącej różne pokolenia mieszkańców. Zastosowane przez nas rozwiązania mają na celu integrację wszystkich grup wiekowych. Prospołeczne zagospodarowanie wnętrza i towarzyszącego mu multifunkcyjnego pasażu w miejsce zwykłego parkingu zostało ukierunkowane na integrację zarówno mieszkańców, jak i najbliższych sąsiadów.

Nowe Żerniki
Spirala Czasu

Oprócz paneli fotowoltaicznych na dachach i elewacjach, w klubie fitness dla mieszkańców znajdują się rowery stacjonarne z opcją wytwarzania prądu, opomiarowane, żeby każdy wiedział ile go wytworzył. Taki dowcip z edukacyjnym walorem.

Wojciech Krassowski
architekt pracujący przy projekcie Spirala Czasu

Powrót do korzeni

Spirala Czasu znajduje się w centralnej części Nowych Żernik i koresponduje z założeniem wystawowego osiedla WUWA, tworząc tym samym nową, samowystarczalną dzielnicę w zachodniej części miasta. Projekt wyraża ideę integracji i powrotu do modelu rodziny wielopokoleniowej.

Technologia i ekologia

Na elewacji oraz na dachach znalazły się panele fotowoltaiczne zasilające oświetlenie przestrzeni wspólnych inwestycji. Windy wyposażono w moduły odzyskiwania energii. Na dachu zainstalowano niewielką turbinę wiatrową, a jedno z urządzeń w osiedlowym fitness umożliwia zamianę wysiłku ćwiczącego na energię elektryczną. Wszystkie źródła generujące energię w budynku są monitorowane, a ich wyniki wyświetlane na ekranie widocznym na elewacji. Wspiera to propagowanie ekologicznego stylu życia.