Renaissance
Business Centre

Renaissance
Business Centre

Kategoria
BIUROWE
Lokalizacja
Świętego Mikołaja 7
Wrocław
Powierzchnia użytkowa
5 920 m2
Status
zrealizowane
Data realizacji
1998 - 2000
Zespół projektowy
Dorota Jarodzka-Śródka
Kazimierz Śródka
Teresa Dorenda
Tomasz Świątkowski
Tadeusz Szukała
Nagrody
Nagroda Towarzystwa Miłośników Wrocławia za najładniejszy Budynek Roku 2000, 2001

I miejsce w konkursie Wrocławskiego Oddziału PZITB pod patronatem Wicewojewody Dolnośląskiego „ Dolnośląska Budowa Roku 2000”, 2001

II miejsce w konkursie Gazety Wyborczej "Najpiękniejszy Budynek Ostatniej Dekady”, 2001

Renaissance
Business Centre

Nietuzinkowa bryła budynku prowadzi grę z sąsiadującymi w historycznym centrum miasta kamienicami. Rezonuje z krajobrazem okolic Rynku, jednocześnie wtapiając się w tło i wyróżniając niecodziennymi detalami.

Odwrócony porządek

Projekt Renaissance Business Centre, znajdujący się przy zbiegu ulic Kiełbaśniczej i Św. Mikołaja, powstał pod koniec lat dziewięćdziesiątych. Wyjątkowość tego konceptu polega na odwróceniu funkcji, jaką tradycyjnie pełnią ściana i okno. Większość przestrzeni zajmują tam szklane połacie, które odbijają elementy okolicznych, historycznych budynków. Efekt finalny to ukłon w stronę XIX-wiecznej elewacji, nawiązujący swoim charakterem do przeszłości tego miejsca.

Renaissance
Business Centre

Z dbałością o szczegół

Projekt wymagał wyjątkowej pracy nad formą, detalami architektonicznymi i staranności w doborze materiałów – finalnie miał stanowić istotny akcent w ciągu zabudowań ulic Kiełbaśniczej i św. Mikołaja. Wyzwania stawiały też obostrzenia związane ze ścisłą ochroną konserwatorską. Dobranie skali budynku, odpowiednich proporcji, czy nawet kolorystyki wymagało najwyższej uwagi.

Piękno i funkcja

Oprócz aspektów estetycznych i historycznych, które stanowiły dominantę w myśleniu o projekcie, kierowaliśmy się także najwyższą dbałością o użytkowy walor projektu. Od początku przestrzeń ta miała być wykorzystywana jako budynek biurowy w standardzie premium. Stąd też zawarte w niej zostały nowoczesne na ten czas rozwiązania projektowe, jak podziemny parking czy system klimatyzacji. Dzięki otwartemu podejściu projektowemu udało nam się zaprojektować obiekt wykraczający poza klasyczny obraz architektury korporacyjnej.