Willa
Pfluga

Willa
Pfluga

Kategoria
BIUROWE
Lokalizacja
Liskego 5/7
Wrocław
Powierzchnia użytkowa
8 121 m2
Status
zrealizowane
Data realizacji
2000 - 2001
Zespół projektowy
Dorota Jarodzka-Śródka
Kazimierz Śródka
Teresa Dorenda
Małgorzata Kuchciak
Paweł Pierożyński
Krystyna Krasicka
Teresa Mucha
Dorota Jarodzka-Śródka
Kazimierz Śródka
Teresa Dorenda
Agnieszka Boreczek-Sinkiewicz
Nagrody
III Nagroda w konkursie pod patronatem Prezydenta Wrocławia i Towarzystwa Miłośników Wrocławia „Piękny Wrocław” za najlepszą realizacje architektoniczną w 2006 roku w kategorii: Budynek mieszkalny wielorodzinny, 2007

III Nagroda w konkursie pod patronatem Prezydenta Wrocławia i Towarzystwa Miłośników Wrocławia „Piękny Wrocław” za najlepszą realizacje architektoniczną w roku 2006 w kategorii: Budynek użyteczności publicznej, 2007

Willa
Pfluga

Ta willa od samego początku była wyjątkowa – choć budowana dla niemieckiego przemysłowca, wniosła do wrocławskiej architektury nowy typ domu z wyraźnym, angielskim rodowodem. Po ponad stu latach została poddana kolejnemu eksperymentowi: odrestaurowany z zegarmistrzowską precyzją budynek otoczyliśmy nowoczesnymi obiektami, tworząc bajkowy zaułek, który urzekł między innymi Towarzystwo Miłośników Wrocławia.

Władca przestrzeni

Powstały na ul. Liskiego projekt to ultranowoczesny i praktyczny biurowiec. Nazywamy go synergicznym, bo w elewację wkomponowana została ściana dawnej stajni wraz z jej charakterystycznymi detalami: murem pruskim, zabytkowymi wrotami i głową konia. Powstała zatem nowa jakość satysfakcjonująca zarówno zachowawczych konserwatorów, jak i przebojowych innowatorów. Z kolei od frontu został zaprojektowany nowoczesny budynek apartamentowy, gdzie królują dwie wieże, nadające miejscu rezydencjalny charakter.

Willa
Pfluga

Konstrukcja przestrzeni wewnątrz budynków, szczególnie łącząca stare i nowe, wysokie i niskie to wartość estetyczna, która nie jest prostą, przewidywalną sumą cech architektonicznych. Jest wykwintnym architektonicznym daniem.

Joanna Mirecka
architekt pracująca przy projekcie Willa Pfluga

Metamorfoza z charakterem

Renowacja samej willi – przy dogłębnych analizach źródeł – zajęła kilka lat. Podczas kolejnych etapów rozbudowy zamiast licznych szop, komórek i garaży na zapleczu domu powstał synergiczny, ultranowoczesny i praktyczny biurowiec.